A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство «Калинівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»
Калинівської міської ради

Вакцинація в умовах пандемії COVID-19

Дата: 24.04.2020 13:37
Кількість переглядів: 197

Поради педіатра           

Вакцинація в умовах пандемії COVID-19

      Україна вже майже 2 місяця живе в умовах карантину, викликаного інфекцією (COVID-19).  Це наклало відбиток на майже всі сфери діяльності і життєзабезпечення наших громадян. Надважливою із них є сфера охорони здоров’я. В українців протягом останнього часу з’явилися нові традиції, звички і умови, про які ще півроку чи рік тому вони і уявити не могли. Це обмеження в переміщенні, перебуванні в громадських місцях, масковий режим, соціальна дистанція між людьми та багато іншого. Торкнулось це і надання медичної допомоги населенню.  У людей виникає маса запитань стосовно організації медичної допомоги в умовах пандемії COVID-19 і карантину, пов'язаного із нею. Ці питання дуже складні, так як людство майже 100 років не знаходилося в умовах пандемії, але на ці питання поступово знаходяться відповіді.

      Я хочу внести деяку ясність стосовно планової вакцинації проти інфекційних хвороб, які є вакцинокерованими. В Україні таких хвороб, проти яких держава забезпечує вакцинацію десять, а саме: туберкульоз, гепатит В, правець, кашлюк, поліомієліт, гемофільна інфекція, кір, паротит і краснуха. Більш "багаті" країни забезпечують вакцинацію від 15-16 інфекційних хвороб.

     Згідно із рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, будь-які переривання планової імунізації призведе до спалахів цих інфекцій. Зараз вся увага суспільства прикута до коронавірусної інфекції, але не варто думати, що збудники вищеназваних десяти інфекцій "щезли". Коли загальна кількість нещеплених дітей збільшиться до критичного максимуму, тоді і почнуться спалахи і кору, і дифтерії, і правця, і поліомієліту. З кором українці "ознайомилися" приблизно рік тому, і велике щастя калинівчан, що той спалах не завдав їм непоправних втрат. Справа в тому, що калинівська громада відносно багатьох інших громад України "непогано" щеплена. Наші показники імунізованого населення нижчі європейських, але вищі середньоукраїнських. Мабуть це допомогло пережити той спалах "малою кров'ю".

     Зараз у зв'язку із пандемією COVID-19 калинівчани помітно знизили активність відносно вакцинації своїх дітей і в перспективі це може призвести до вкрай негативних наслідків. З точки зору батьків, у даний час, виникає головне запитання - це безпека планових щеплень у період коронавірусної інфекції.

     Тому Головний державний санітарний лікар України 22.04.2020 видав постанову №13 «Про організацію заходів з імунізації в умовах пандемії корона вірусної хвороби (COVID-19).»

    

     Тому адміністрація і сімейні лікарі Калинівської амбулаторії ЗПСМ вживають всіх необхідних заходів стосовно нерозповсюдження COVID-19.     Для цього зроблено наступне:

  • потоки дітей, які прийшли на вакцинацію та інші відвідувачі, будуть розмежовані;
  • в амбулаторії є окремий вхід у щеплювальний і оглядовий (перед щепленням) кабінети;
  • лікарі і медичні сестри будуть у засобах індивідуального захисту згідно вимог нормативних документів, так як і батьки мають дотримуватися маскового режиму і соціальної дистанції;
  • буде здійснюватися рівномірний розподіл у часі відвідування щеплювалюного кабінету, для недопущення скупчення дітей і батьків.

     Тому рекомендую тримати зв'язок з своїм сімейним лікарем, який надасть більш детальні рекомендації.

     Крім того, хочу відмітити, що певна частина калинівчан щеплюють своїх дітей у приватних клініках на платній основі. Що ж, якщо Ви вважаєте це доцільним, будь ласка, щеплюйте ваших діток там, але надавайте інформацію про це сімейним лікарям.

     На завершення відмічу, що пандемія і карантин рано чи пізно закінчаться, життя буде продовжуватися і про здоров'я ваших дітей треба думати вже зараз.

    

Лікар-педіатр Мокряк В. В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора