A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство «Калинівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»
Калинівської міської ради

Кір

Дата: 22.08.2023 14:08
Кількість переглядів: 24

Надавачам медичних послуг по Пакету «Первинна медична допомога»

Шановні колеги!

         Внаслідок повномасштабної агресії російської федерації на території України підвищилась міграція населення, зруйновано велику кількість інфраструктурних об’єктів системи охорони здоров’я, а пріоритети населення змістились на забезпечення базових життєвих потреб. Всі ці фактори сприяють появі значного прошарку невакцинованих дітей, як наслідок - високий ризик виникнення та розповсюдження спалахів вакцинокерованих інфекцій, зокрема кору. Про це попереджає також ВООЗ. Реагування на такі виклики спричинить і без цього наявне навантаження на систему, потужності якої зараз вкрай необхідні для потреб оборони України.

      Не так давно, під час спалаху кору в Україні у 2017-2019 роках захворіло 112 тисяч українців, 41 - на жаль, померли. Цим випадкам можна було запобігти шляхом вакцинації.

       Отже, з метою мінімізації ризиків виникнення та розповсюдження спалахів кору в нашій країні, 17 липня 2023 року стартувала «наздоганяюча» catch-up кампанія з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи серед дитячого населення, яку заплановано до кінця вересня 2023 року.

        Заплановано проведення понад 260 тисяч щеплень, однак аналізуючи поточні темпи - «наздоганяюча» catch-up кампанія може розтягнутися на місяці, що є неприпустимим. Так, за місяць “наздоганяючої вакцинації” проти кору щеплення отримали лише трохи більше 43 тис дітей (16,6% із запланованих), що становить ризик спалаху кору під час навчального року. Враховуючи, що вже з 1 вересня діти знаходитимуться у колективах та перебуватимуть у бомбосховищах під час тривог, ризики інфікування серед нещеплених дітей зростають.

        Україна отримала достатню кількість вакцини для профілактики кору, паротиту та краснухи від світового виробника MSD. недопущення спалаху, належне проведення згаданої кампанії та повноцінне охоплення щепленнями підлягаючої когорти дітей є питаннями Національної безпеки та перебуває на контролі як МОЗ так і Уряду країни.

        З огляду на це - просимо забезпечити належне інформування батьків про необхідність перевірити вакцинальний статус своїх дітей за допомогою усіх доступних засобів зв’язку та методів комунікації, зокрема під час оглядів та консультацій, і надолужити пропущені щеплення проти кору якнайшвидше.

      Також просимо врахувати в роботі та інформувати батьків дітей, що відповідно до статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» що дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем профілактичних щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. Нещеплені діти до очного освітнього процесу не допускатимуться.

    Нагадуємо, що для внесення електронних медичних записів про вакцинацію, які проведені за кордоном, в електронній системі охорони здоров’я передбачена відповідна можливість, тому обов’язково уточнюйте у батьків, діти яких перебувають за кордоном чи проводились їм щеплення в закладах охорони здоров’я країни перебування та попросіть надати відповідне підтвердження засобами телекомунікації (месенджери, електронна пошта, тощо).

     Такі щеплення вносяться, як дані зі вторинного джерела. Там, де доступ до стаціонарних пунктів щеплень є ускладненим або неможливим, працюють мобільні бригади. Вони також вакцинують дітей, які через стан здоров’я не можуть самостійно пересуватися, та організовані колективи (в освітніх закладах, дитячих оздоровчих таборах тощо). Для виклику мобільної вакцинальної бригади необхідно залишити заявку за телефоном регіонального координатора. Заявку зареєструють, складають графік виїздів мобільних бригад і повідомлять дату та час її приїзду.  Зверніться на гарячу лінію МОЗ за номером 0 800 60 20 19 і вас зорієнтують, до кого можна звернутися в вашому регіоні. Дякуємо за співпрацю


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора